διαδικτυακή λογοθεραπεία

Τι είναι η διαδικτυακή λογοθεραπεία;

Η διαδικτυακή λογοθεραπεία είναι μια πρόσφατη  προσθήκη στον τομέα της λογοθεραπείας και έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια καινοτόμο υπηρεσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν τα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες από την απόσταση, τη μη διαθεσιμότητα ειδικών και δυσκολία της κινητικότητας του θεραπευόμενου. Η διαδικτυακή λογοθεραπεία έχει  εγκριθεί και από την American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) ως κατάλληλη μέθοδος θεραπείας από το 2005.

Ποια είναι τα οφέλη της διαδικτυακής  λογοθεραπείας;

– Εξοικονόμηση κόστους: Δεν υπάρχουν έξοδα μετακίνησης για τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους.

– Εξοικονόμηση χρόνου:  Με τη χρήση της διαδικτυακής λογοθεραπείας  μειώνεται ο χρόνος μετακίνησης, σε μια εποχή που είναι περιορισμένος.

– Περισσότερη ευελιξία: Είναι πολύ πιο εύκολο να προγραμματίσετε τις συνεδρίες και να προσαρμόσετε τους χρόνους θεραπείας ακόμα και όταν ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε διακοπές ή μακριά από το φυσικό χώρο του θεραπευτή του.

– Απομακρυσμένες περιοχές υπηρεσιών:  Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη υπηρεσία Διαδικτύου.

– Αύξηση εστίασης της προσοχής: Μια οθόνη είναι ένα θαυμάσιο πράγμα που εστιάζει την προσοχή του παιδιού. Ακόμα και για τα ντροπαλά παιδιά είναι ευκολότερο  να παρακολουθούν μια οθόνη από ό, τι να βλέπουν το πρόσωπό του θεραπευτή  αυτοπροσώπως.

– Οικειότητα περιβάλλοντος: Είναι πολύ πιο εύκολο να συναντήσετε ένα νέο άτομο στην άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σας αντί να μετακινηθείτε σε κάποιο ξένο περιβάλλον.

Σε ποιες διαταραχές απευθύνεται η διαδικτυακή λογοθεραπεία;

– Διαταραχές άρθρωσης

– Μαθησιακές δυσκολίες

– Διαταραχές ομιλίας

– Εξάσκηση μνήμης για μαθησιακούς σκοπούς

– Δυσαρθρία

– Συμβουλευτική γονέων

Βήματα για το ραντεβού διαδικτυακής  λογοθεραπείας;

ΒΗΜΑ 1

Επικοινωνία με τον θεραπευτή  (τηλεφωνικά, e-mail , facebook). Θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη αξιολόγηση μέσω του Zoom, ώστε να συζητήσετε με τον λογοθεραπευτή εάν η θεραπεία με το Zoom θα είναι ευεργετική για την περίπτωσή σας .

ΒΗΜΑ 2

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Zoom πριν από το ραντεβού.

Αυτό είναι δωρεάν και εύκολο να το κάνετε, στη διεύθυνση www.zoom.us.

ΒΗΜΑ 3

Δώστε στον θεραπευτή σας το όνομα του λογαριασμού σας στο Skype, έτσι ώστε να μπορεί να σας προσθέσει στο βιβλίο διευθύνσεών του.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη διαδικτυακή  λογοθεραπεία και ποιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσετε;

Για να συμμετάσχετε στην διαδικτυακή  λογοθεραπεία απαιτείται ο ακόλουθος εξοπλισμός:

– ένας υπολογιστής με ενσωματωμένη ή εξωτερική κάμερα και μικρόφωνο

– ακουστικά

– σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο

– ένας λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

– πραγματοποιήστε μια δοκιμαστική κλήση πριν να κάνετε την πρώτη σας συνεδρία.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι ο χώρος του θεραπευόμενου, ο οποίος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– ήσυχο περιβάλλον με περιορισμένους εξωτερικούς  θορύβους

– καλός φωτισμός

Τέλος, για την εκτέλεση των συνεδριών σε μικρά παιδιά  η παρουσία του γονέα είναι σημαντική διότι μπορεί να χρειαστούν την εποπτεία τους ειδικά στην αρχή του προγράμματος. Ο γονέας μπορεί να χρειαστεί να διδάξει στο παιδί τις βασικές δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται και να βοηθήσει το παιδί να προετοιμαστεί για τις συνεδρίες του. Οι γονείς μπορούν να έχουν το ρόλο του βοηθού αν είναι απαραίτητο.

Ο ρόλος του βοηθού μπορεί να αφορά:

Εγκατάσταση εξοπλισμού για τις συνεδρίες.

Αντιμετώπιση προβλημάτων όπου απαιτείται.

Έλεγχος της συμπεριφοράς του παιδιού όπου απαιτείται.

Επικοινωνία με τον θεραπευτή για ενημέρωση της εξέλιξης της συνεδρίας καθώς και για τις οδηγίες εξάσκησης.

 

Πηγές:

ASHA, Speech-Language Pathologists Providing Clinical Services via Telepractice: Position Statement [Position Statement], 2005).

Links:

https://www.kent.edu/ehhs/hs/spa/telepractice

https://www.asha.org/

Κοινοποιήστε :