Παιχνίδι ρόλων - Σαββαΐδου Αικατερίνη Λογοθεραπεία Σέρρες

Τι είναι το παιχνίδι ρόλων και 10 τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού.

Τα παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη ενός παιδιού και διαφορετικά σε κάθε ηλικία. Η σημαντικότητά τους αναλύεται  στους 10 τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού.

Το παιχνίδι ρόλων είναι ένα είδος παιχνιδιού όπου οι παίκτες λαμβάνουν έναν ρόλο ενός φανταστικού χαρακτήρα και δημιουργούν διάφορες ιστορίες. Το παιχνίδι αυτό διαφέρει από τα άλλα παιχνίδια καθώς δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Το παιχνίδι ρόλων αναπτύσσει τη συνεργασία, την κοινωνικότητα και την φαντασία.

Τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία μιμούνται την οικογένεια τους στο παιχνίδι τους, πειραματίζονται στα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση, χωρίς να φοβούνται μήπως δυσαρεστήσουν τους γονείς τους. Αναπτύσσουν τις γνωστικές τους δεξιότητες, τους βοηθά να σκέφτονται λογικά για την επίλυση προβλημάτων. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους, η αυτοεπίγνωση, η μνήμη, οι γλωσσικές δεξιότητες αλλά και η δεξιότητα να αναλαμβάνει κάποιο ρόλο.

Το παιχνίδι ρόλων χρειάζεται χώρο και χρόνο χωρίς παρεμβάσεις από τους οικείους. Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο από τη δική τους οπτική αλλά και τη συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους.

Αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης στην νηπιακή ηλικία και συνδέεται με την προσχολική εκπαίδευση. Τα παιδιά μιμούνται τον κόσμο των ενηλίκων και αναπτύσσουν τη φαντασία τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αναπαράγουν την καθημερινότητά τους, απαντούν σε ερωτήματα: Ποιος είμαι; Τι θα γίνω; Με τι μοιάζει αυτός; Τι θα γίνει αν..;

Το παιχνίδι ρόλου είναι διαφορετικό σε κάθε ηλικία καθώς τα παιδιά εξελίσσονται.

Στην ηλικία των 17-19 μηνών:

Το παιδί κάνει ότι κοιμάται , ότι τρώει. Αυτό το στάδιο αποτελεί  την αρχή της λεκτικής επικοινωνίας.

Στην ηλικία των 19-22 μηνών :

Παίζει με την κούκλα του , κάνει ότι κοιμάται και ότι τρώει. Αυτό το στάδιο είναι πιο σύνθετο καθώς αρχίζει ο συνδυασμός των λέξεων.

Στην ηλικία 2-2,6 έτη:

Αναπαράγει τη καθημερινότητα του. Απαντά σε ερωτήσεις : Ποιος; Που; Τί; Τί κάνει;

Στην ηλικία των 3 ετών:

Προσποιείται με μεγαλύτερη ακολουθία, χρησιμοποιεί τον αόριστο και τον μέλλοντα στις εκφράσεις του (π.χ. έπλυνα τα πιάτα/ θα παίξω).

Στην ηλικία των 3-3,6 ετών:

Παίζει με το κουκλόσπιτο. Αναπτύσσει τον περιγραφικό λόγο, χρησιμοποιεί σχήματα, μεγέθη, χρώματα, έννοιες χώρου και υφής.

Στην ηλικία των 3,6-4 ετών:

Παίζει με κούκλες. Αναπαράγει σκηνές, εκφράζει προθέσεις, αναφέρει μελλοντικά γεγονότα, χρησιμοποιεί συνδέσμους και απαντά στο γιατί; Και πώς;

Στην ηλικία των 5 ετών:

 Έχει πλέον μεγάλη φαντασία, κάνει ομαδικό παιχνίδι, χρησιμοποιεί τα: τότε, πότε, πρώτα, μετά ενώ, πριν και μετά.

10 τομείς που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού το παιχνίδι ρόλου:

Στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους με ασφάλεια.

Ενισχύει την αφαιρετική σκέψη.

Ανακαλύπτουν τις ηγετικές τους ικανότητες.

Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση.

Αποκτά καλύτερη αίσθηση του εαυτού.

Αναπτύσσει τις γλωσσικές δεξιότητες.

Κατανοούν τη πλευρά του άλλου.

Εξελίσσουν τις κοινωνικές και βασικές τους δεξιότητες.

Εκπαιδεύονται στην επίλυση προβλημάτων.

Κοινοποιήστε :